Tofu i desery? Czy taki związek ma szanse na powodzenie? Oczywiście! Mamy dla Ciebie bardzo zdrowy przepis na naleśniki z tofu. Tofu po zblendowaniu może zastąpić mąkę, a to dobra wiadomość, prawda? Naleśniki nie zawierają laktozy, bo zwykłe mleko zastąpiliśmy migdałowym.
Amerykańskie naleśniki z tofu
12 min
2 min
Łatwe
6 sztuk
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
102 kcal
5g białek
3g tłuszczów
13g węglowodanów
Składniki
- 1× jajka (rozmiar M)
- 100 g naturalne tofu bez smaku
- 250 ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu bądź innego słodzika)
- 100 g jakichkolwiek świeżych owoców (do podania)
- sól