Myślisz, że babka to nudne ciasto? Założymy się, że nie znasz jeszcze naszego przepisu na babkę makową z mąki orkiszowej. Nie zawiera mleka. Nie znajdziesz w niej grama białego cukru, który zastąpiliśmy miodem. A zamiast ciężkiej mąki pszennej użyliśmy orkiszowej.
Babka makowa
85 min
60 min
Średnie
20 porcje
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
159 kcal
6g białek
7g tłuszczów
22g węglowodanów
Składniki
- 10 g oleju kokosowego (do posmarowania formy)
- 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (do posypania formy)
- 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 80 g mielonego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5× jajko
- 2 łyżki miodu
- 40 g oleju kokosowego (rozpuść)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 100 ml mleka owsianego (lub innego mleka)
- szczypt sól