Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Babka makowa

Babka makowa

85 min 60 min Średnie 20 porcje

Myślisz, że babka to nudne ciasto? Założymy się, że nie znasz jeszcze naszego przepisu na babkę makową z mąki orkiszowej. Nie zawiera mleka. Nie znajdziesz w niej grama białego cukru, który zastąpiliśmy miodem. A zamiast ciężkiej mąki pszennej użyliśmy orkiszowej.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

159 kcal 6g białek 7g tłuszczów 22g węglowodanów

Składniki

olej-kokosowy, maka-orkiszowa, mak, domowy-proszek-do-pieczenia, soda-oczyszczona, jajko, miod, ekstrakt-migdalowy, mleko-owsiane, sol

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170°C na termoobiegu.

Wymieszaj mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu ubij jajka, miód i olej. Połącz suche i mokre składniki.

Na sam koniec wlej mleko i dobrze wymieszaj

Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 160–170°C. Sprawdź za pomocą patyczka, czy babka jest równomiernie upieczona. Jeżeli powierzchnia patyczka jest sucha, ciasto jest gotowe. Jeżeli na patyczku zostanie lepkie ciasto, piecz jeszcze przez kilka minut.

Od razu po upieczeniu wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.