Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bezalkoholowy likier kawowy
Dodaj do ulubionych

Bezalkoholowy likier kawowy

335 min 25 min Łatwe 16 porcje

Lubisz likier kawowy, ale nie przepadasz za alkoholem? Dobra wiadomość jest taka, że likier możesz zrobić w domu, bez grama alkoholu. Gratka dla wszystkich miłośników kawy i dobrej czekolady. Skusisz się?

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

97 kcal 1g białek 8g tłuszczów 4g węglowodanów

Składniki

mleko-kokosowe, mleko-ryzowe, kawa, ekstrakt-waniliowy, gorzka-czekolada, miod, jajko

Sposób przygotowania

Do średniej wielkości garnka wlej 500 ml mleka kokosowego, 100 ml mleka ryżowego i 80 ml espresso. Dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Gotuj mleko na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Potrwa to ok. 10–15 minut.

Następnie zmniejsz ogień na wolny, dorzuć do garnka czekoladę połamaną na kawałki i miód. Mieszaj, aż czekolada i miód całkowicie się rozpuszczą. Pozostaw na 5 minut do przestygnięcia.

Teraz dodaj do napoju 4 żółtka, jedno po drugim, dokładnie rozbijając je trzepaczką. Kiedy żółtka sie rozpuszczą, ponownie podgrzej likier na wolnym ogniu, ciągle mieszając (ok. 5–7 minut).

Przecedź przez sitko, przelej do butelki i wstaw na 4–5 godzin do lodówki.