Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Bezglutenowe ciasto migdałowe
Dodaj do ulubionych

Bezglutenowe ciasto migdałowe

60 min 35 min Łatwe 10 porcje

Bezglutenowe desery to fajna opcja, nie tylko dla alergików. Są lżejsze, nie obciążają żołądka i nie nadymają. Wypróbuj nasz prosty przepis na bezglutenowe ciasto i przekonaj się, jak lekko się po nim poczujesz.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

148 kcal 5g białek 10g tłuszczów 9g węglowodanów

Składniki

maka-migdalowa, jajko, miod, ekstrakt-waniliowy, sol, domowy-proszek-do-pieczenia, maslo, migdaly

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

W dużym naczyniu wymieszaj żółtka, miód i ekstrakt waniliowy. Ubij je na kogel-mogel.

W drugim naczyniu ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

Do kogla-mogla dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Na sam koniec ostrożnie wymieszaj wszystko z pianą z białek.

Wysmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm.

Wlej ciasto do przygotowanej formy, posyp je migdałami i piecz przez 25–35 minut.

Pozostaw ciasto do ostygnięcia na kratce, a następnie pokrój je na 10 porcji i podawaj np. z kleksem kwaśnej śmietany.