Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Budyń z owocami leśnymi

Budyń z owocami leśnymi

25 min 15 min Łatwe 4 porcje

Hmm, zwykły budyń z owocami… co w nim takiego wyjątkowego? To budyń domowy, zrobiony ze świeżych składników! Jego skład masz całkowicie pod kontrolą i możesz wybrać wersję wegańską lub klasyczną.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

297 kcal 11g białek 11g tłuszczów 38g węglowodanów

Składniki

mleko-sojowe, jajko, ekstrakt-waniliowy, miod, skrobia-ziemniaczana, olej-kokosowy, platki-owsiane, cynamon, owoce-lesne

Sposób przygotowania

Z mleka odlej 150 ml i wlej je do miseczki. Dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy, miód iskrobię ziemniaczaną.

Dokładnie wymieszaj, żeby budyń był bez grudek.

Resztę mleka wlej do rondelka i na średnim ogniu doprowadź je do wrzenia.

Do wrzącego mleka wlej zawartość miseczki i mieszaj tak długo, aż budyń zgęstnieje.

Następnie na patelni nieprzywierającej rozgrzej olej kokosowy, wrzuć płatki owsiane i praż je przez 5 minut na wolnym ogniu. Płatki powinny nabrać złotego koloru. Pod koniec prażenia dodaj cynamon.

Przygotuj sobie 4 szklaneczki i ułóż w nich warstwy budyniu, prażonych płatków i owoców. Jeżeli nie będziesz jeść budyniu od razu, posyp go płatkami dopiero tuż przed podaniem.

Gotowy deser przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.

Nasza rada

Jeżeli zostało Ci trochę uprażonych płatków, dodaj je na przykład do jogurtu na śniadanie.