Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

❗Wcześniej nazywaliśmy się Jemy zdrowo. Teraz jesteśmy Mandimu.

Zmieniamy wygląd. Zmieniamy nazwę. W środku pozostajemy sobą. Nadal tworzymy dla Ciebie wysokiej jakości suplementy bez zbędnej chemii.

Bulion z kurczaka – przepis podstawowy

Bulion z kurczaka – przepis podstawowy

220 min 195 min Łatwe 4 porcje

Bulion z kurczaka to uniwersalne lekarstwo naszych babć, pełne witamin i minerałów. Wzmacnia odporność i pomaga przy pierwszych oznakach przeziębienia.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

139 kcal 3g białek 8g tłuszczów 15g węglowodanów

Składniki

cebula, marchewka, natka-pietruszki, seler, czosnek, mieso-z-kurczaka, olej-slonecznikowy, woda, pieprz, lisc-laurowy

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj sobie blachę do pieczenia.

Przygotuj warzywa: cebulę obierz i przepołów, marchew i pietruszkę obierz i przekrój wzdłuż, selera obierz i pokrój na kawałki, czosnek obierz.

Kości kurczaka ułóż na blasze, skrop olejem i dorzuć pokrojone warzywa. Umieść w piekarniku i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 200°C. Warzywa i mięso powinny nabrać złotego koloru i być lekko podpieczone.

Wyjmij je z piekarnika, wrzuć do wysokiego garnka, dolej 2 litry wody, wrzuć pieprz (w całości) i liście laurowe, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Jeżeli wolisz lżejszy bulion, gotuj przez co najmniej 1 godzinę na średnim ogniu, a jeżeli chcesz uzyskać intensywny, bardziej aromatyczny rosół – przez 2,5 godziny. Jeżeli zdecydujesz się na dłuższe gotowanie, w razie potrzeby dodaj trochę wody.

Przecedź bulion przez sitko o drobnych oczkach. Warzywa i mięso możesz zużyć do innego dania, np. wymieszać je z brązowym ryżem.

Ostudź, przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu tygodnia.

Nasza rada

Wykorzystaj również natkę pietruszki: dodaj ją do rosołu ok. 20 minut przed końcem gotowania. Jeżeli chcesz zrobić więcej bulionu i przechowywać go przez kilka miesięcy, wystarczy podzielić go na standardowe porcje i wlać do zamykanych woreczków plastikowych, a następnie zamrozić.