Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Ciasteczka matcha

Ciasteczka matcha

95 min 10 min Łatwe 20 sztuk

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

102 kcal 2g białek 6g tłuszczów 10g węglowodanów

Składniki

platki-owsiane, herbata-matcha, soda-oczyszczona, domowy-proszek-do-pieczenia, olej-kokosowy, ekstrakt-waniliowy, miod, jajko, nasiona-chia, sol

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

W jednym naczyniu wymieszaj mielone płatki, herbatę matcha, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

W innej misce ubij olej kokosowy z ekstraktem waniliowym, miodem i jajkiem.

Zawartość obu naczyń połącz, dodaj nasiona chia i sól, dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania zwartego ciasta.

Ciasto owiń w folię spożywczą i odłóż na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto, wyrób rękami, żeby lekko zmiękło, i rozwałkuj na placek o grubości około 2–3 mm. Z placka wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie.

Ciasteczka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160–170°C przez około 10 minut.

* Matcha to japońska zielona herbata najwyższej jakości. Liście herbaty mieli się na gładki proszek, a przy produkcji nie stosuje żadnych konserwantów ani sztucznych dodatków.

Nasza rada

Ciasteczka możesz przygotować w inny sposób: z ciasta uformuj walec, owiń go folią spożywczą, wygładź i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wykrój ciastka z użyciem ostrego noża albo nitki.