Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Ciastka serowe z powidłami
Dodaj do ulubionych

Ciastka serowe z powidłami

45 min 15 min Łatwe 35 sztuk

Masz słabość do ciastek z nadzieniem? Zamień kaloryczne ciasto francuskie na lekkie ciasto serowe. Składniki można by podliczyć na palcach jednej ręki. Wypróbuj nasz przepis na ciastka serowe z powidłami i daj znać, co o nich myślisz.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

0 kcal 0g białek 0g tłuszczów 0g węglowodanów

Składniki

twarog, maka-orkiszowa, dzem-bez-cukru, jajko, maslo

Sposób przygotowania

Pokrój masło w kostkę i wrzuć je do dużej miski. Dodaj do masła odtłuszczony twaróg i mąkę. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.

Wstaw je na 15 minut do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 170°C i pokryj formę papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjmij na blat lub stolnicę i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 mm.

Pokrój placek w kwadraty (4 cm × 4 cm), a pośrodku każdego ułóż łyżeczkę powideł (lub dżemu).

Sklej przeciwległe rogi każdego kwadratu, tak by powstała „kieszonka”.

Ułóż ciastka na blasze, posmaruj ubitym jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 170–180°C.

Upieczone ciastka pozostaw do przestygnięcia i podawaj.

Nasza rada

Przed podaniem oprósz ciastka ksylitolem.

*W przygotowaniu zwartego ciasta pomoże Ci robot kuchenny z dużym ostrzem.