Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Ciastka ule
Dodaj do ulubionych

Ciastka ule

145 min 0 min Średnie 25 sztuk

Ciastka ule nie są w Polsce zbyt popularne, a szkoda! Do tych naszych dodaliśmy płatki owsiane, żeby było trochę zdrowiej.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

0 kcal 0g białek 0g tłuszczów 0g węglowodanów

Składniki

platki-owsiane, cukier-trzcinowy, kakao-holenderskie, miod, maslo, biszkopty-pelnoziarniste, domowy-ajerkoniak-na-mleku-kokosowym

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj płatki owsiane, 70 g cukru trzcinowego, kakao, miód i 90 g masła (lub oleju kokosowego).

Wszystkie składniki starannie wyrób rękoma do wytworzenia zwartego ciasta, z którego można będzie uformować kulę.

Kulę z ciasta owiń formą spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i przygotuj foremki na ule (ciasta wystarczy na ok. 25 ciastek, zależnie od wielkości foremek).

Przygotuj cukier trzcinowy (ok 15 g), masło lub olej kokosowy (ok. 25 g), biszkopty pełnoziarniste i domowej roboty likier jajeczny.

Zacznij formować ciastka: każdą foremkę wysmaruj najpierw odrobiną masła lub oleju i posyp cukrem trzcinowym. Następnie napełnij foremki ciastem. Na środku każdego zrób mały dołeczek i napełnij go likierem. Przykryj każde ciastko biszkoptem, rozłóż foremki i ostrożnie wyjmij zawartość.

Gotowe ciastka przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu tygodnia.