Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Ciasto bananowo-serowe z masłem orzechowym
Dodaj do ulubionych

Ciasto bananowo-serowe z masłem orzechowym

55 min 20 min Średnie 12 porcje

Czy desery bez mąki dadzą się jeść? Wypróbuj nasz przepis na ciasto serowo-bananowe i przekonaj się, że tak. Zamiast mąki znajdziesz w ni

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

255 kcal 8g białek 13g tłuszczów 28g węglowodanów

Składniki

platki-owsiane, sol, olej-kokosowy, miod, woda

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 190–200°C.

W naczyniu wymieszaj płatki owsiane, sól, olej kokosowy, miód i wodę. Wyrób ciasto i przygotuj sobie tortownicę o średnicy 20–25 cm.

Wysmaruj ją olejem kokosowym i przesyp do niej ciasto. Ugnieć je rękoma, tak by dobrze przylegało do dna formy, a jeżeli tortownica jest mniejsza, to również do brzegów.

Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15–20 minut w temperaturze 190–200°C. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Masło orzechowe rozgrzej w kąpieli wodnej albo mikrofalówce.

Za pomocą łyżeczki rozsmaruj półpłynne masło orzechowe na upieczonym, schłodzonym cieście. Postaraj się rozsmarować je na całym spodzie, nie musi być idealnie równo.

Banany pokrój w plasterki i ułóż je na posmarowanym spodzie, zaczynając od środka.

Na pokrojonych bananach rozsmaruj twaróg z miodem. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Nasza rada

Przed samym podaniem posyp wiórkami gorzkiej czekolady.