Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe na mące orkiszowej

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe na mące orkiszowej

60 min 45 min Średnie 12 porcje

Jeśli lubisz piec, ale nie lubisz od tego tyć, przestaw się na ciasta z mąki orkiszowej. Dodatek świeżego soku z pomarańczy sprawia, że to ciasto jest orzeźwiające w smaku i dosłownie rozpływa się w ustach. Rozsmaruj na nim warstwę twarogu ubitego z miodem lub polej je resztką soku.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

201 kcal 5g białek 10g tłuszczów 20g węglowodanów

Składniki

maka-orkiszowa, kakao-holenderskie, domowy-proszek-do-pieczenia, olej-kokosowy, jajko, miod, pomarancze, mleko

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

W drugim naczyniu ubij olej kokosowy, jajka, miód, sok i skórkę z pomarańczy oraz mleko.

Połącz suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszaj, aby powstało ciasto bez grudek.

Przelej je do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.

Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 170–180°C.

Nasza rada

Przed upieczeniem możesz udekorować ciasto plasterkami pomarańczy.