Jeśli lubisz piec, ale nie lubisz od tego tyć, przestaw się na ciasta z mąki orkiszowej. Dodatek świeżego soku z pomarańczy sprawia, że to ciasto jest orzeźwiające w smaku i dosłownie rozpływa się w ustach. Rozsmaruj na nim warstwę twarogu ubitego z miodem lub polej je resztką soku.
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe na mące orkiszowej
60 min
45 min
Średnie
12 porcje
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
201 kcal
5g białek
10g tłuszczów
20g węglowodanów
Składniki
- 320 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 30 g holenderskiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml stałego oleju kokosowego
- 1× jajko
- 2 łyżki miodu
- sok i skórka z 1 średniej pomarańczy
- 100 ml półtłustego mleka