Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Ciasto dyniowe
Dodaj do ulubionych

Ciasto dyniowe

55 min 35 min Średnie 12 porcje

Zamierzasz przygotować ciasto dla całej rodziny, ale nie wiesz dokładnie, jakie powinno ono dzisiaj być? Nie zawiedziemy Cię i tym razem, mamy dla Ciebie wskazówkę dotyczącą absolutnie luksusowego ciasta dyniowego.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

194 kcal 5g białek 7g tłuszczów 27g węglowodanów

Składniki

maka-orkiszowa, cynamon, imbir, galka-muszkatolowa, proszek-do-pieczenia, soda-oczyszczona, jajko, olej-kokosowy, puree-z-dyni, miod, sol

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.

W drugim naczyniu ubij jajka, olej kokosowy, purée z dyni i miód.

Zawartość obu naczyń połącz i wymieszaj drewnianą łyżką na gładką masę bez grudek.

Ciasto wlej do natłuszczonej tortownicy o średnicy 25 cm, umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 30–35 minut w temperaturze 170−180°C.

Pozostaw do ostygnięcia i posmaruj kremową polewą z jogurtu wymieszanego z miodem.

* Na 250 g purée z dyni potrzebujesz dyni hokkaido ważącej około 600–700 g. Umyj ją, przepołów i usuń nasiona. Pokrój w kostkę i wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170−180°C przez 55–60 minut. Następnie ostudź i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Nasza rada

Ciasto możesz również posypać orzechami włoskimi uprażonymi na suchej patelni.