Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Ciasto z daktylami i orzechami pekan
Dodaj do ulubionych

Ciasto z daktylami i orzechami pekan

121 min 41 min Łatwe 12 porcje

Szukasz oryginalnego ciasta, którego nie znajdziesz w żadnej kawiarni ani cukierni? Uwaga! Mamy dla Ciebie super przepis na ciasto z daktylami i orzechami pekan, któremu nikt się nie oprze.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

457 kcal 7g białek 26g tłuszczów 49g węglowodanów

Składniki

daktyle, domowy-proszek-do-pieczenia, maslo, miod, jajko, maka-orkiszowa, orzechy-pekan

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Odcedź daktyle, zblenduj je i dodaj do nich proszek do pieczenia.

Za pomocą robota kuchennego ubij miód i masło. Następnie dodaj jajka.

Do zblendowanych daktyli dodaj masło z miodem, wymieszaj i sukcesywnie dodaj mąkę i 50 g zmielonych orzechów pekan.

Wymieszaj i przełóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia.

Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 160°C. Wyjmij, ułóż na wierzchu całe orzechy pekan i wstaw do piekarnika na kolejnych 10–15 minut.

Pozostaw do ostygnięcia na kratce i podawaj.