Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Curry z dyni i ciecierzycy na mleku kokosowym
Dodaj do ulubionych

Curry z dyni i ciecierzycy na mleku kokosowym

75 min 55 min Łatwe 4 porcje

Curry to jedno z naszych ulubionych dań. Przygotowujemy je na dziesiątki sposobów. Dziś padło na dynię, ciecierzycę i mleko kokosowe. Podawaj z ryżem. Doskonała kompozycja smaków!

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

634 kcal 16g białek 28g tłuszczów 90g węglowodanów

Składniki

ryz, dynia-maslowa, oliwa-z-oliwek, cebula, przyprawa-curry, kmin-rzymski-kumin, ciecierzyca, pomidory, sok-z-cytryny, mleko-kokosowe, pomidorki-koktajlowe, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Przepłucz ryż w zimnej wodzie i ugotuj go do miękkości (ok. 30–40 minut).

Miąższ dyni pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją na wolnym ogniu przez 1–2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną dynię, przyprawę curry, kumin i ugotowaną ciecierzycę. Wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.

Podlej mlekiem kokosowym, dodaj krojone pomidory, przykryj pokrywką i duś przez 12 minut.

Zdejmij z ognia i dodaj do curry umyte pomidorki koktajlowe (całe lub przekrojone na pół, w zależności od ich rozmiarów) oraz sok z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Nasza rada

Curry przed podaniem posypaliśmy świeżą natką pietruszki.