Zupa krem to idealny zimowy obiad. Kapusta włoska zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które warto regularnie uzupełniać, zwłaszcza zimą.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
364 kcal
11g białek
24g tłuszczów
27g węglowodanów
Składniki
- 1× średnia żółta cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g kapusty włoskiej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka grubo mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 200 ml śmietany sojowej (możesz użyć ryżowej albo klasycznej śmietany 12%)
- 4 łyżki prażonych niełuskanych ziaren słonecznika (do dekoracji)
- świeży majeranek do dekoracji
- 1 łyżeczka soli
- ½ lyzeczki pieprzu