Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Delikatna zupa krem z kapusty włoskiej
Dodaj do ulubionych

Delikatna zupa krem z kapusty włoskiej

40 min 30 min Łatwe 4 porcje

Zupa krem to idealny zimowy obiad. Kapusta włoska zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które warto regularnie uzupełniać, zwłaszcza zimą.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

364 kcal 11g białek 24g tłuszczów 27g węglowodanów

Składniki

cebula, czosnek, kapusta-wloska, olej-slonecznikowy, bulion-warzywny, kminek, majeranek, smietana-sojowa, pestki-slonecznika, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Kapustę pokrój w paski.

W garnku rozgrzej olej i na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj kapustę, podlej bulionem i zagotuj.

Dodaj sól, pieprz, kminek i majeranek. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, do miękkości kapusty.

Zblenduj blenderem ręcznym na gładki krem, dodaj śmietanę, wymieszaj.

Udekoruj prażonymi nasionami słonecznika i świeżym majerankiem, podawaj.