Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Dip z awokado
Dodaj do ulubionych

Dip z awokado

10 min 0 min Łatwe 2 porcje

Szukasz zdrowego sosiku do krakersów, chrupek czy chleba? Wypróbuj nasz zielony dip. Nie tylko wspaniale smakuje, ale dzięki zawartości awokado obniża cholesterol i pomaga w walce z nadwagą.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

360 kcal 9g białek 28g tłuszczów 18g węglowodanów

Składniki

awokado, szalotka, kolendra, sok-z-limonki, ricotta, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Z awokado usuń pestki, wyjmij miąższ łyżeczką i wrzuć go wraz z obraną cebulką do blendera.

Blenduj przez ok. 1 minutę, aż do uzyskania gładkiej masy. Do awokado dodaj ricottę, sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę. Miksuj przez kilka kolejnych sekund, aż wszystkie składniki się połączą.

Przełóż dip do miseczki i ewentualnie dopraw do smaku pieprzem i solą. Przechowuj w lodówce, spożyj w ciągu 2–3 dni.

Dip doskonale smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, z chlebem razowym lub z pełnoziarnistymi krakersami.