Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Dip z pieczonego bakłażana

Dip z pieczonego bakłażana

40 min 35 min Łatwe 2 porcje

Bliskowschodni przysmak, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Podawaj tę zdrową pastę z pitą albo jako dip do ulubionych krakersów lub paluszków.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

223 kcal 7g białek 14g tłuszczów 17g węglowodanów

Składniki

baklazan, oliwa-z-oliwek, tahini, cytryna, czosnek, pieprz, sol

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Umyj bakłażany i ponakłuwaj ich skórkę widelcem.

Wstaw je do piekarnika na 25–35 minut i upiecz w całości, aż ich skórka się pomarszczy.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw bakłażany do ostygnięcia i przekrój każdego wzdłuż na pół.

Wydłub widelcem upieczony miąższ. Przełóż go do blendera i zmiksuj na gładką masę z łyżką oliwy, tahini, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem możesz udekorować dip pestkami granata i świeżą kolendrą.

Podawaj z mięsem z grilla lub pitą.