Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Domowy majonez

Domowy majonez

20 min 0 min Łatwe 4 porcje

Uwielbiasz majonez? Spróbuj zrobić go w domu. Ostrzegamy: już nigdy nie kupisz majonezu ze sklepu!

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

461 kcal 4g białek 49g tłuszczów 1g węglowodanów

Składniki

jajko, musztarda, sok-z-cytryny, oliwa-z-oliwek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Jajka i musztardę umieść w wysokim naczyniu i ubij za pomocą blendera ręcznego. Następnie zacznij bardzo powoli podnosić stopę blendera.

Do masy delikatnie dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.

Ciągle ubijając, dolewaj pojedyncze łyżeczki oliwy. Kiedy masa zacznie się zagęszczać, zacznij wlewać oliwę cienkim strumieniem.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 4–5 dni.

Nasza rada

Żeby majonez nie ściął się przy ubijaniu, jego składniki powinny mieć temperaturę pokojową.