Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Domowy pieczony pasztet
Dodaj do ulubionych

Domowy pieczony pasztet

68 min 53 min Łatwe 6 porcje

Pieczony pasztet to staropolska klasyka, którą warto nauczyć się robić w domu. Wtedy wiesz, co jesz. To nic trudnego: mamy dla Ciebie przepis.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

339 kcal 33g białek 21g tłuszczów 4g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, maslo, cebula, czosnek, mieso-z-indyka, wolowina, majeranek, jajko, pomidory, woda, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 195–200°C i przygotuj brytfannę 25 × 30 cm.

Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i masło.

Na rozgrzany tłuszcz wsyp drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 2–3 minuty, ciągle mieszając. Po usmażeniu zdejmij z patelni i przesyp do dużej miski.

Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego, majeranek, jajka, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Mieszaj aż do połączenia wszystkich składników, co powinno potrwać ok. 10 minut.

Następnie wlej do brytfanny 200 ml wody. Uformuj z masy owalny kształt i umieść ją w brytfannie.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 195–200°C przez 45–50 minut.

Pokrój pasztet na porcje i podawaj.