Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Duszona kalarepa w sosie słodko-kwaśnym
Dodaj do ulubionych

Duszona kalarepa w sosie słodko-kwaśnym

28 min 18 min Łatwe 4 porcje

Bigos z młodej cukinii już był, to może teraz duszona kalarepa w sosie słodko-kwaśnym? Przekonaj się, że kalarepka jest pyszna nie tylko na surowo. Idealna jako dodatek do mięs lub ziemniaków. Skusisz się?

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

139 kcal 4g białek 8g tłuszczów 12g węglowodanów

Składniki

kalarepa, oliwa-z-oliwek, cebula, musztarda, kminek, lisc-laurowy, ocet-winny, woda, cukier-trzcinowy, natka-pietruszki, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Obierz kalarepę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 3 łyżki oliwy.

Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż przez 4–5 minut na średnim ogniu.

Dodaj musztardę dijon, kminek i liść laurowy. Smaż przez kolejną minutę na średnim ogniu.

Dodaj utartą kalarepę, 2 łyżki octu winnego, 60 ml wody, cukier trzcinowy, sól i pieprz. Zmniejsz ogień na średni i duś do miękkości przez 11–12 minut.

Zdejmij z ognia, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i podawaj.