Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Falafel na sałacie z sosem jogurtowym
Dodaj do ulubionych

Falafel na sałacie z sosem jogurtowym

10 min 10 min Łatwe 2 porcje

To niby tylko sałatka, ale nie daj się zwieść pierwszemu wrażeniu. Dzięki temu, że dodaliśmy do niej domowy falafel, da Ci poczucie sytości na długo. A falafel wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wiesz, że ciecierzyca zawiera mnóstwo witaminy E, która wzmacnia odporność i sprawi, że Twoje włosy i skóra będą lśnić wewnętrznym blaskiem?

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

430 kcal 11g białek 22g tłuszczów 22g węglowodanów

Składniki

ciecierzyca, szalotka, czosnek, olej-slonecznikowy, sol, pieprz, kolendra, majeranek

Sposób przygotowania

Ciecierzycę, szalotkę, czosnek, jedną łyżkę oleju słonecznikowego, pieprz, sól, kolendrę i majeranek zblenduj na gładką masę.

Uformuj z niej niewielkie kulki i podsmaż je na średnim ogniu, na łyżce oleju słonecznikowego.

W trakcie smażenia kilkakrotnie je obróć, by równomiernie zarumieniły się ze wszystkich stron.

Smaż przez 8–10 minut, a jeśli to konieczne, dodaj jeszcze trochę oleju. Gotowe falafelki zdejmij z patelni i odstaw.

Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt, sok z cytryny, miód i chili.

Następnie na dwóch głębokich talerzach ułóż warstwę sałat, dodaj falafel, polej sosem i posyp kawałkami awokado.

Nasza rada

Na oleju, który pozostał po smażeniu falafeli, możesz podsmażyć marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki i dodać ją do sałatki.