Fasolka po bretońsku to klasyk, na pewno wszyscy pamiętamy ją z dzieciństwa. Tym razem wzbogaciliśmy ją o ziemniaki. Wiesz, że fasola dostarcza tyle samo białka, co mięso? A oprócz tego obfituje w witaminę B, błonnik i żelazo. Spróbujesz?
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
0 kcal
0g białek
0g tłuszczów
0g węglowodanów
Składniki
- 200 g surowych ziemniaków (typ B)
- 120 g białej cebuli
- 150 g dobrej szynki drobiowej (95 % mięsa)
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 700 ml bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
- 300 g czerwonej fasoli z puszki (odcedź)
- 300 g białej ugotowanej fasoli (odcedź)
- 100 ml śmietany do gotowania (12% tłuszczu)
- sól
- pieprz