Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Fasolka po bretońsku z ziemniakami
Dodaj do ulubionych

Fasolka po bretońsku z ziemniakami

38 min 28 min Łatwe 4 porcje

Fasolka po bretońsku to klasyk, na pewno wszyscy pamiętamy ją z dzieciństwa. Tym razem wzbogaciliśmy ją o ziemniaki. Wiesz, że fasola dostarcza tyle samo białka, co mięso? A oprócz tego obfituje w witaminę B, błonnik i żelazo. Spróbujesz?

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

0 kcal 0g białek 0g tłuszczów 0g węglowodanów

Składniki

ziemniaki, cebula, mieso-z-kurczaka, szczypiorek, oliwa-z-oliwek, pomidory, mielona-papryka, bulion-warzywny, fasola-czerwona, biala-fasola, smietana, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotuj sobie wszystkie składniki: obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szynkę z kurczaka pokrój w cienkie paseczki. Drobno posiekaj szczypiorek.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 2–3 minuty. Następnie wrzuć na tłuszcz szynkę i smaż przez kolejne 3–4 minuty.

Dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na średnim ogniu przez 2 minutę.

Zalej warzywa 700 ml bulionu warzywnego, dodaj odcedzoną czerwoną i białą fasolę oraz sól i pieprz. Zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś, dopóki ziemniaki nie zmiękną (15–16 minut).

Następnie zabiel potrawkę 100 ml śmietany, dopraw do smaku solą i pieprzem, zwiększ ogień i duś jeszcze przez 3–4 minuty.

Zdejmij z ognia i podawaj. Przed podaniem posyp każdą porcję świeżo posiekanym szczypiorkiem.