Talerz z czymś zielonym od razu wygląda bardziej apetycznie, nie sądzisz? Fasolka szparagowa to nie tylko piękny zielony kolor, ale również mnóstwo minerałów i witaminy z grupy B i C. Fasolka w sosie śmietanowym idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie kolacyjne lub dodatek do obiadu.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
316 kcal
8g białek
23g tłuszczów
22g węglowodanów
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 80 g żółtej cebuli (drobno pokrój)
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 250 ml półtłustego mleka
- 120 ml śmietany do gotowania (12% tłuszczu)
- ½ lyzeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka fermentującego octu (8%)
- 500 g mrożonej zielonej fasolki (można również użyć świeżych)
- sól
- pieprz