Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym
Dodaj do ulubionych

Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym

27 min 20 min Łatwe 3 porcje

Talerz z czymś zielonym od razu wygląda bardziej apetycznie, nie sądzisz? Fasolka szparagowa to nie tylko piękny zielony kolor, ale również mnóstwo minerałów i witaminy z grupy B i C. Fasolka w sosie śmietanowym idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie kolacyjne lub dodatek do obiadu.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

316 kcal 8g białek 23g tłuszczów 22g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, maslo, cebula, maka-orkiszowa, mleko, smietana, galka-muszkatolowa, ocet, fasolka-szparagowa, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Wyjmij fasolkę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i masło.

Wsyp drobno posiekaną cebulkę i smaż przez 3–4 minuty na średnim ogniu.

Posyp cebulę 1 łyżką mąki orkiszowej i smaż przez 1–2 minuty, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnej zasmażki.

Natychmiast zmniejsz ogień, wlej do garnka 250 ml półtłustego mleka i 120 ml śmietany. Wsyp gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ciągle mieszając, gotuj przez 9–10 minut, aż powstanie gęsty, zawiesisty sos.

Dodaj 1 łyżkę octu i rozmrożoną fasolkę szparagową. Wymieszaj i gotuj przez 3–4 minuty na średnim ogniu.

Podziel na porcje i podawaj.