Faszerowaną paprykę łatwo zrobić na zapas i zamrozić na później. To zatem idealny przepis na zabiegane dni. Najlepiej smakuje z aromatycznym sosem pomidorowym. Podawaj z ryżem, pieczywem lub makaronem. Życzymy smacznego!

Faszerowana pieczona papryka
75 min
60 min
Średnie
4 porcje
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
371 kcal
22g białek
17g tłuszczów
32g węglowodanów
Składniki
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 150 g białej cebuli (drobno pokrój)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- ½ lyzeczki mielonego cynamonu
- 3× suszony liść laurowy
- 5× kulki ziela angielskiego
- 250 g obranych pomidorów krojonych z puszki
- 500 ml bulionu z kurczaka (lub wody)
- 300 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka fermentującego octu (8%)
- 1 kg papryk białych
- 300 g mielonej wołowiny (95 % mięsa)
- 100 g gotowanego ryżu długoziarnistego naturalnego
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- sól
- pieprz