Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Faszerowane pieczone ziemniaki

Faszerowane pieczone ziemniaki

51 min 36 min Łatwe 4 porcje

Te złociutke, chrupiące ziemniaczki z nadzieniem serowym i ziołami szybko staną się ulubionym daniem w Twoim domu. Idealna jako lekka kolacja. Spróbujesz?

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

253 kcal 9g białek 17g tłuszczów 15g węglowodanów

Składniki

ziemniaki, oliwa-z-oliwek, serek-smietankowy, parmezan, czosnek, mleko, twarog, smietana, szczypiorek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj ziemniaki w mundurkach. Umyte, niepokrojone i nieobrane ziemniaki wrzuć do dużej ilości wody i gotuj przez 13–15 minut na średnim ogniu.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 210–215°C i przygotuj formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm).

Ugotowane ziemniaki przesyp do formy, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 18–21 minut.

Ok. 5 minut przed końcem pieczenia zacznij przygotowywać nadzienie. Wymieszaj serek śmietankowy, drobno utarty parmezan, drobno utarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, twaróg, kwaśną śmietanę, drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Wyjmij upieczone ziemniaki z formy i lekko je natnij, tak aby powstała „kieszonka”. Włóż do środka tyle nadzienia serowego, ile się zmieści.

Podawaj od razu.