Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Gulasz wołowy
Dodaj do ulubionych

Gulasz wołowy

90 min 70 min Średnie 8 porcje

Czasem masz ochotę na sałatkę, czasem na zupę, a czasem na porządny gulasz. To nic złego! Dlatego dodaliśmy go do naszego repertuaru zdrowych przepisów.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

133 kcal 11g białek 7g tłuszczów 6g węglowodanów

Składniki

wolowina, cebula, pomidory, mielona-papryka, majeranek, czosnek, olej-slonecznikowy, maslo-klarowane-ghee, bulion-warzywny, pieprz, sol

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzej olej i klarowane masło, dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż przez ok. 5 minut na średnim ogniu.

Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na mocnym ogniu przez 3–4 minuty, posyp mieloną papryką, wymieszaj, dodaj przecier pomidorowy, ponownie wymieszaj i podlej 300 ml bulionu.

Przykryj garnek pokrywką i duś do miękkości przez ok. 1 godzinę. W trakcie gotowania podlewaj mięso resztką bulionu.

Kiedy gulasz będzie gotowy, dodaj do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, sól i pieprz.

Nasza rada

Żeby zagęścić sos, dosyp odrobinę bułki tartej z pełnoziarnistego pieczywa albo 2 łyżki mąki wymieszanej z wodą.