Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Hummus marchewkowy

Hummus marchewkowy

20 min 10 min Łatwe 6 porcje

Kochasz hummus? Jak zwykle zaświerzbiła nas ręka i musieliśmy podrasować klasyczny przepis, dodając marchewkę. Zjedz go z chlebem, pitą, świeżymi warzywami lub posmaruj nim tortillę.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

163 kcal 7g białek 4g tłuszczów 25g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, czosnek, marchewka, ciecierzyca, kminek, sol, pieprz, cytryna

Sposób przygotowania

Rozgrzej w garnku łyżkę oleju kokosowego.

Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż przez minutę.

Wrzuć utartą marchewkę z ciecierzycą i kmin rzymski. Duś przez 5 minut, ciągle mieszając.

Zalej 150 ml wody i duś przez kolejnych 5 minut, aż woda całkowicie się wchłonie.

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

Ostudzone warzywa wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj na gładką masę.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.