Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

62 min 37 min Średnie 4 porcje

Przepis na sos koperkowy w wielu rodzinach przekazuje się z pokolenia na pokolenie niczym skarb. Bezkonkurencyjnie najlepszy jest oczywiście ten u babci, ale jeśli masz odwagę przyrządzić go w domu, mamy dla Ciebie przepis.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

633 kcal 24g białek 35g tłuszczów 55g węglowodanów

Składniki

ziemniaki, jajko, maslo, olej-slonecznikowy, maka-orkiszowa, mleko, bulion-warzywny, lisc-laurowy, smietana, ocet, cukier-trzcinowy, koperek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotuj dwa duże garnki. Do obu nalej zimnej wody i posól ją.

Obierz ziemniaki, pokój je w kostkę (ok 3 × 3 cm) i wsyp do wody. Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości przez 14–15 minut na średnim ogniu. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw.

W międzyczasie w drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku ostrożnie włóż jajka i gotuj je przez 7–8 minut. Po ugotowaniu przelej je zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia i obierz.

W trzecim garnku rozgrzej na średnim ogniu masło i 2 łyżki oleju.

Na gorący tłuszcz wrzuć 2 łyżki mąki orkiszowej i ciągle mieszając, smaż przez minutę na średnim ogniu, aby powstała jasna zasmażka.

Zalej ją 500 ml zimnego mleka i wymieszaj trzepaczką, aby nie zostały grudki.

Następnie dodaj 250 ml bulionu warzywnego i listek laurowy. Zmniejsz ogień na wolny i ciągle mieszając, gotuj sos przez 12–13 minut. Powinien zgęstnieć.

Dodaj 150 ml śmietany, 1 łyżkę octu, cukier trzcinowy, drobno posiekany świeży koperek, sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez 5–6 minut na wolnym ogniu.

Zdejmij z ognia i dopraw do smaku. Podziel na 4 porcje, podawaj z ziemniakami i przekrojonym jajkiem na twardo.