Zbliżają się urodziny Twojej mamy, przyjaciółki lub dziecka? Już wiesz, co upieczesz? Własnoręcznie upieczony tort to coś więcej niż ciasto do kawy: to symbol miłości i przyjaźni. Dziś mamy dla Ciebie oryginalny przepis na lekki tort z kremem jogurtowym.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
145 kcal
11g białek
23g tłuszczów
36g węglowodanów
Składniki
Ciastko
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 38 g skrobi kukurydzianej
- 12 g proszku do pieczenia
- 65 g masła
- 65 ml wody
- 5× jajka (rozmiar M) (oddzielić białka od żółtek)
- 75 g cukru trzcinowego kryształu
- 1 kg białego jogurtu greckiego (10 % tłuszczu)
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady (70 % kakao)
- 30 g holenderskiego kakao
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki