Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Jogurtowy tort urodzinowy
Dodaj do ulubionych

Jogurtowy tort urodzinowy

250 min 30 min Średnie 10 porcje

Zbliżają się urodziny Twojej mamy, przyjaciółki lub dziecka? Już wiesz, co upieczesz? Własnoręcznie upieczony tort to coś więcej niż ciasto do kawy: to symbol miłości i przyjaźni. Dziś mamy dla Ciebie oryginalny przepis na lekki tort z kremem jogurtowym.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

145 kcal 11g białek 23g tłuszczów 36g węglowodanów

Składniki

maka-orkiszowa, skrobia-kukurydziana, domowy-proszek-do-pieczenia, maslo, woda, jajko, cukier-trzcinowy

Sposób przygotowania

Zacznij od odsączenia jogurtu greckiego z nadmiaru płynu. Krem będzie miał dzięki temu lepszą konsystencję. Weź sitko i powieś je nad miską. Nie może dotykać dna. Przełóż na nie jogurt i pozostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc (w lodówce).

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj tortownicę (⌀ 26 cm) papierem do pieczenia.

Zrób biszkopt. Do dużej miski przesiej mąkę orkiszową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie rozgrzej w rondelku na wolnym ogniu masło. Zdejmij rozpuszczone masło z ognia, dodaj do niego 65 ml wody, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Do piany dodaj sukcesywnie łyżkami 40 g cukru trzcinowego, ciągle ubijając. Piana powinna błyszczeć.

W drugim naczyniu ubij na kogel-mogel żółtka z pozostałymi 35 g cukru. Delikatnie wymieszaj łyżką kogel-mogel z pianą z białek. Ostrożnie przesyp do jajek mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią, a na sam koniec ostudzone masło z wodą. Delikatnie wymieszaj, przelej ciasto na blachę i piecz przez 20–22 minut w temperaturze 175–180°C.

Pozostaw spód do przestygnięcia na około 2 godziny. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, pokrój go wzdłuż na 3 plastry. Odstaw i zacznij przygotowywać masę.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Będziesz potrzebować garnka i miski (najlepiej szklanej lub nierdzewnej), którą można włożyć do garnka, ale która nie dotyka jego dna. W małym rondelku zagotuj trochę wody. Zmniejsz ogień na średni i wstaw miskę do garnka. Pamiętaj, że jej dno nie może stykać się z powierzchnią wody. Połam czekoladę, wsyp ją do miski i poczekaj, aż powoli się rozpuści. Przełóż odsączony jogurt grecki do średniego naczynia. Dodaj kakao i rozpuszczoną czekoladę.

Przełóż tort masą. Pierwszy plaster biszkoptu posmaruj połową dżemu porzeczkowego, a następnie ok. półcentymetrową warstwą masy czekoladowej (czyli mniej więcej ⅓ przygotowanego kremu). Przykryj drugim plastrem ciasta. Rozsmaruj na nim resztę dżemu i ⅓ masy. Nakryj ostatnim plastrem biszkoptu. Na wierzchu rozsmaruj resztę masy. Udekoruj świeżymi owocami: malinami, truskawkami, jagodami.

Wstaw tort do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby się przegryzł.