Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kartoflanka jak u babci
Dodaj do ulubionych

Kartoflanka jak u babci

35 min 33 min Łatwe 4 porcje

Cieknie Ci ślinka na samą myśl o domowej kartoflance, pachnącej majerankiem? No to szybko do kuchni, idziemy ją zrobić! Gwarantujemy, że będzie smakować jak u babci.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

203 kcal 6g białek 8g tłuszczów 25g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, cebula, ziemniaki, marchewka, natka-pietruszki, pieczarki, lisc-laurowy, bulion-warzywny, grzyby, majeranek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy.

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 2–3 minuty.

Dodaj do garnka ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki i liście laurowe. Smaż na średnim ogniu przez 2–3 minuty.

Następnie wlej do garnka 1 l bulionu warzywnego, dodaj suszone grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do zupy suszony majeranek i dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Podziel na 4 porcje i podawaj.