Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Kaszotto jaglane z grzybami

Kaszotto jaglane z grzybami

35 min 25 min Łatwe 2 porcje

Jeżeli udało Ci się grzybobranie, wypróbuj nasze grzybowe kaszotto z jaglanki.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

862 kcal 37g białek 32g tłuszczów 111g węglowodanów

Składniki

grzyby, woda, kasza-jaglana, cebula, czosnek, olej-rzepakowy, bulion-warzywny, parmezan, natka-pietruszki, majeranek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalej 200 ml gorącej wody i pozostaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie pokrój je na kawałeczki. Wody nie wylewaj.

Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a następnie przepłucz zimną wodą. Pozbędziesz się w ten sposób charakterystycznej goryczki.

Świeże grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na złoto cebulę i czosnek. Dodaj kaszę jaglaną, suszone i świeże grzyby. Podsmaż.

Podlej bulionem warzywnym i wodą po grzybach. Posól i gotuj przez 15–20 minut na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną bulionu lub wody.

W międzyczasie zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach i drobno posiekaj natkę pietruszki.

Gotowe kaszotto posyp parmezanem, natką pietruszki, pieprzem i suszonym majerankiem. Wymieszaj. Jeśli do konieczne, dosól do smaku.

Kaszotto udekoruj wiórkami parmezanu, natką i majerankiem. Podawaj od razu.