Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Klopsiki z kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym
Dodaj do ulubionych

Klopsiki z kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym

60 min 45 min Łatwe 4 porcje

Klopsiki z kurczaka w sosie curry będą gotowe w kilkanaście minut i przeniosą Cię do ojczyzny tej przyprawy, czyli Indii. Dodatek płatków owsianych sprawia, że klopsiki są bardzo lekkostrawne, zaś mleko kokosowe nie zaszkodzi osobom, które mają alergię na laktozę.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

512 kcal 36g białek 29g tłuszczów 25g węglowodanów

Składniki

mieso-z-kurczaka, platki-owsiane, tymianek, oliwa-z-oliwek, szalotka, bulion-z-kurczaka, przyprawa-curry, mleko-kokosowe, sol, pieprz

Sposób przygotowania

W salaterce wymieszaj mięso mielone, płatki owsiane, tymianek, sól i pieprz. Z ciasta uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3 cm.

Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekane szalotki i smaż je przez 5 minut na wolnym ogniu. Usmażoną cebulkę zdejmij z patelni i odstaw.

Na patelnię wlej drugą łyżkę oliwy, zwiększ ogień, dodaj klopsiki i smaż je przez 20-25 minut. Podczas smażenia obracaj je kopyścią, żeby równomiernie usmażyły się ze wszystkich stron.

Następnie dodaj do klopsów usmażoną szalotkę, podlej je bulionem i dodaj curry. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.

Na koniec dodaj mleko kokosowe, gotuj przez 2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Jeżeli sos wydaje Ci się zbyt gęsty, przed podaniem wyjmij z niego klopsy i zblenduj go aż do uzyskania delikatniejszej tekstury.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Nasza rada

Do klopsików w sosie curry najlepiej pasuje ryż albo pełnoziarnisty makaron.