Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kopytka szpinakowe w sosie pomidorowym
Dodaj do ulubionych

Kopytka szpinakowe w sosie pomidorowym

30 min 20 min Średnie 4 porcje

Uwielbiamy połączenie czerwonego i zielonego koloru, szczególnie na talerzu. Dlatego postawiliśmy na kopytka z mąki orkiszowej ze szpinakiem i aromatycznym sosem pomidorowym, w którym pierwsze skrzypce zagrają Twoje domowe zioła.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

290 kcal 16g białek 14g tłuszczów 25g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, dymka, czosnek, siemie-lniane, pomidory, rozmaryn, tymianek, sol

Sposób przygotowania

Szpinak sparz wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj.

W dużym naczyniu wymieszaj szpinak, parmezan, jajka, mąkę, ricottę, sól i rozpuszczone klarowane masło.

Wyrób gładkie, zwarte ciasto. Jeżeli jest ono zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, a jeśli zbyt gęste – odrobinę wody.

Podziel ciasto na 4 równe porcje i uformuj z nich cienkie, długie wałeczki.

Wałeczki pokrój ostrym nożem na kawałki o grubości kciuka. Każdy kawałeczek możesz docisnąć widelcem, by uzyskać ładny wzorek.

W dużym garnku zagotuj wodę i obficie ją posól. Wrzuć do wrzątku wszystkie kopytka naraz.

Te, które wypłyną na powierzchnię, wyłów chochlą i odłóż na natłuszczony półmisek.

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Smaż przez 3–4 minuty. Wlej pomidory z puszki, dodaj tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Gotuj przez kolejnych 5 minut.

Gotowe kopytka polej sosem pomidorowym. Możesz je również posypać tartym parmezanem.