Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kotleciki gryczane z tofu
Dodaj do ulubionych

Kotleciki gryczane z tofu

47 min 35 min Średnie 16 sztuk

Hura, przepis na wegetariańskie klopsy! Tofu z powodzeniem zastąpi mięso, a idealną konsystencję zapewni im kasza gryczana, która jest naturalnie bezglutenowa.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

201 kcal 13g białek 7g tłuszczów 21g węglowodanów

Składniki

kasza-gryczana, tofu, marchewka, szpinak, jajko, przyprawa-curry, maka-gryczana, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180–190°C.

Kaszę gryczaną zalej 300 ml gorącej wody i pozostaw do napęcznienia. Cała woda powinna się wchłonąć.

Tofu i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak pokrój w paseczki.

Kaszę gryczaną, tofu, marchewkę i szpinak umieść w dużym naczyniu i dodaj jajka, przyprawę curry i mąkę. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Uformuj z ciasta kotleciki dowolnych rozmiarów (nam wyszło ok. 15 niewielkich placuszków) i piecz na blasze pokrytej papierem do pieczenia przez 25–30 minut w temperaturze 180–190°C.