Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kotleciki z fasoli i ciecierzycy
Dodaj do ulubionych

Kotleciki z fasoli i ciecierzycy

17 min 7 min Łatwe 5 sztuk

Lubisz kotlety mielone? A może by tak zrobić je w wersji roślinnej? Ciecierzyca i fasola to solidna porcja białka. Intensywny aromat zapewnia im dodatek natki pietruszki. Zrób sobie doskonały obiad ze składników, które na pewno masz w szafce kuchennej.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

100 kcal 5g białek 2g tłuszczów 16g węglowodanów

Składniki

ciecierzyca, fasola, cebula, natka-pietruszki, siemie-lniane, sol, przyprawa-curry, bulka-tarta-razowa, jajko, olej-slonecznikowy

Sposób przygotowania

Ciecierzycę i fasolę wymieszaj i rozgnieć widelcem.

Dodaj posiekaną cebulę, natkę pietruszki, siemię lniane, sól i przyprawę curry. Wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj bułkę tartą i jajko.

Uformuj ok. 5 kotlecików podobnej wielkości.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż kotleciki przez 4 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.

* Waga ciecierzycy i fasoli po odcedzeniu z zalewy.

Nasza rada

Kotleciki doskonale smakują z guacamole, posolonym twarogiem albo pesto.