Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kotleciki ziemniaczane z fasolą mung
Dodaj do ulubionych

Kotleciki ziemniaczane z fasolą mung

770 min 30 min Łatwe 8 sztuk

Znasz fasolę mung? Ta drobna odmiana pochodzi z Indii, odznacza się oliwkowym kolorem i charakterystycznym smakiem, który trochę przypomina groszek. W połączeniu z ziarnami zbóż stanowi doskonałe źródło białka i z powodzeniem zastąpi mięso. Wypróbuj nasz przepis na placki ziemniaczane z fasolką mung.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

174 kcal 9g białek 4g tłuszczów 24g węglowodanów

Składniki

fasola-mung, ziemniaki, maka-owsiana, jajko, natka-pietruszki, kurkuma, przyprawa-curry, olej-slonecznikowy, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę namocz na noc, żeby zmiękła.

Następnego dnia fasolę przepłucz, namocz w świeżej wodzie, zagotuj i gotuj do miękkości przez 15 minut na małym ogniu.

W drugim garnku zagotuj wodę, wrzuć nieobrane ziemniaki, przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 15 minut na średnim ogniu.

Ugotowaną fasolę odcedź, umieść w naczyniu i zblenduj na gładką masę blenderem ręcznym.

Ugotowane ziemniaki pozostaw do wystygnięcia, a następnie obierz je i utrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Starte ziemniaki dodaj do fasoli i wymieszaj z mąką, jajkiem, drobno posiekaną natką pietruszki, przyprawami, solą i pieprzem.

Mokrymi rękami formuj z masy kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i smaż je z obu stron na złoto na średnim ogniu.

Nasza rada

Kotleciki możesz również upiec w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180°C, blachę pokryj papierem do pieczenia i ułóż na niej kotleciki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia obróć je, by równomiernie się upiekły. Podawaj z majonezem zrobionym z awokado lub dipem jogurtowym.