Znasz fasolę mung? Ta drobna odmiana pochodzi z Indii, odznacza się oliwkowym kolorem i charakterystycznym smakiem, który trochę przypomina groszek. W połączeniu z ziarnami zbóż stanowi doskonałe źródło białka i z powodzeniem zastąpi mięso. Wypróbuj nasz przepis na placki ziemniaczane z fasolką mung.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
174 kcal
9g białek
4g tłuszczów
24g węglowodanów
Składniki
- 200 g fasoli mung (waga na sucho)
- 200 g ziemniaków typu C
- 100 g mąki owsianej
- 1× jajko
- 1 garść świeżej natki pietruszki kędzierzawej (drobno posiekaj)
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ lyzeczki pieprzu