Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Kotlet z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

Kotlet z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

40 min 25 min Łatwe 4 porcje

Nawet kotlety mogą być zdrowe. Zamiast mąki pszennej do panierowania wystarczy użyć orkiszowej, a zamiast nudnej bułki tartej wykorzystać chrupiące płatki owsiane. No i upiec je zamiast smażyć w tłuszczu… takie kotlety są dużo zdrowsze i bardziej chrupiące!

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

249 kcal 36g białek 5g tłuszczów 20g węglowodanów

Składniki

mieso-z-kurczaka, maka-orkiszowa, jajko, mleko, platki-kukurydziane

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Oczyść i umyj mięso, a następnie pokrój je w plastry. Przygotuj sobie trzy głębokie talerze: do jednego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko i ubij je z mlekiem i szczyptą soli, a do trzeciego pokrusz płatki kukurydziane. Każdy plaster mięsa panieruj w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach.

Ułóż plastry mięsa na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez 20–25 minut.

Przed podaniem sprawdź, czy kotlety są upieczone. Przekrój najgrubszy z nich na pół: jeżeli mięso jest w środku różowe, piecz jeszcze przez kilka minut.