Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Krakersy pełnoziarniste
Dodaj do ulubionych

Krakersy pełnoziarniste

55 min 20 min Średnie 30 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

69 kcal 2g białek 3g tłuszczów 8g węglowodanów

Składniki

maka-orkiszowa, maka-owsiana, maka-gryczana, domowy-proszek-do-pieczenia, oliwa-z-oliwek, maslanka, mleko, mak, sezam, nasiona-chia, sol

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W głębokiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, maślankę i mleko.

Wyrób gładkie ciasto, wsyp mak, sezam i nasiona chia, wymieszaj, ponownie wyrób ciasto, a następnie owiń je w folię spożywczą.

Odłóż na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 3 mm. Rozwałkowany placek umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokrój na około 30 kawałków takiej samej wielkości.

Piecz w 170−180°C przez 20 minut.

Nasza rada

Domowe krakersy świetnie pasują do guacamole.

Mąka gryczana zawiera mnóstwo potasu, wapnia, żelaza i cynku. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i leczeniu wrzodów żołądka.