Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Krakersy z nasionami chia
Dodaj do ulubionych

Krakersy z nasionami chia

35 min 15 min Łatwe 15 sztuk

Lubisz sobie coś przegryźć, oglądając serial? Upiecz sobie domowe krakersy z nasionami chia. Są pyszne bez dodatków, z dipem albo domową pastą do pieczywa.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

86 kcal 3g białek 5g tłuszczów 7g węglowodanów

Składniki

nasiona-chia, woda, maka-orkiszowa, domowy-proszek-do-pieczenia, siemie-lniane, sezam, oliwa-z-oliwek, tymianek, sol

Sposób przygotowania

Nasiona chia wsyp do ok. 60 ml wody i odstaw na 10 minut.

W międzyczasie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, siemię lniane i sezam.

Do suchych składników dodaj napęczniałe nasiona chia, oliwę i tymianek.

Dobrze wymieszaj i wyrób ciasto.

Rozwałkuj je na cienki placek. Jeżeli przykleja się on do wałka, spróbuj wałkować go przez papier do pieczenia.

Pokrój ciasto w prostokąty lub romby i piecz przez 12–15 minut w temperaturze 180°C.