Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kruche ciastka z malinami
Dodaj do ulubionych

Kruche ciastka z malinami

76 min 26 min Średnie 12 sztuk

Zastanawiasz się, co zrobić z nadmiarem malin z ogrodu? Placek już był, koktajl też… A gdyby tak zrobić kruche ciastka z nadzieniem malinowym?

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

141 kcal 2g białek 9g tłuszczów 12g węglowodanów

Składniki

maka-ryzowa, woda, maliny, syrop-klonowy, cytryna, maka-orkiszowa, olej-kokosowy, jajko, sol

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 165°C.

W niewielkim naczyniu wymieszaj mąkę ryżową z ok. 100 ml wody.

Rozgnieć maliny widelcem.

Na patelnię wlej rozgniecione maliny, mąkę ryżową rozpuszczoną w wodzie i 1 łyżkę syropu klonowego.

Podgrzej, ciągle mieszając (ok. 5–6 minut), dopraw sokiem z cytryny, a następnie odstaw.

Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj mąkę i nierozpuszczony olej kokosowy, szczyptę soli, łyżkę syropu klonowego i jedno żółtko. Jeżeli chcesz, żeby ciastka były wegańskie, zamiast żółtka dodaj 2 łyżki zimnej wody.

Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.

Wyjmij je, rozwałkuj na placek o grubości 2–3 mm i za pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Uwaga, jeżeli nie dodasz żółtka, ciasto będzie się kruszyć.

Powinno wyjść ok. 12 kółeczek. Na każdym z nich umieść 1 łyżeczkę malin, złóż na pół i sklej brzegi, przyciskając je widelcem.

Ułóż ciastka na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 165 –175°C.