Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Kurczak pieczony w ziołach

Kurczak pieczony w ziołach

135 min 120 min Łatwe 6 porcje

Upieczenie kurczaka to niby nic trudnego, ale każdy, nawet najprostszy przepis zawsze da się udoskonalić. Tym razem upiekliśmy mięso w occie winnym, o którym często niesłusznie zapomina się w kuchni, z dodatkiem ziół: liścia laurowego i tymianku.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

319 kcal 29g białek 20g tłuszczów 6g węglowodanów

Składniki

mieso-z-kurczaka, lisc-laurowy, tymianek, bazylia, ocet-winny, woda, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Posól kurczaka ze wszystkich stron.

Przenieść go do brytfanny i podlej octem winnym. Następnie gołymi rękoma wsmaruj ocet w mięso.

Drobno posiekaj bazylię i tymianek.

Posmaruj kurczaka ziołami, a część włóż do środka razem z całymi liśćmi laurowymi.

Podlej kurczaka 300 ml wody i piecz go przez 1,5 godziny w temperaturze 150–160°C.

Następnie zwiększ temperaturę do 190–200°C i piecz jeszcze przez 30 minut.