Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym

55 min 40 min Łatwe 4 porcje

Kurczaka w sosie śmietanowym pokocha cała Twoja rodzina.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

538 kcal 42g białek 15g tłuszczów 56g węglowodanów

Składniki

mieso-z-kurczaka, ziemniaki, smietana, bulion-z-kurczaka, tymianek, rozmaryn, oliwa-z-oliwek, musztarda, szpinak, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj sobie brytfannę lub formę do zapiekanek.

Mięso oczyść, umyj, posyp solą i pieprzem.

Ziemniaki dokładnie oczyść szczoteczką pod bieżącą wodą, nie obieraj. Pokrój w ćwiartki i posól.

Mięso i ziemniaki rozłóż w brytfannie.

W naczyniu ubij śmietanę, bulion z kurczaka, tymianek, rozmaryn, oliwę i musztardę. Powstałym sosem polej zawartość brytfanny.

Umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 180°C przez 30–40 minut.

Wyjmij, posyp gorące danie garścią świeżego szpinaku, pozostaw na chwilę do ostygnięcia i podawaj.