Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kurczak z purée z zielonego groszku
Dodaj do ulubionych

Kurczak z purée z zielonego groszku

25 min 20 min Łatwe 3 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

374 kcal 46g białek 13g tłuszczów 13g węglowodanów

Składniki

mieso-z-kurczaka, olej-slonecznikowy, groszek, woda, cebula, mieta, mleko, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron. Na patelni żaroodpornej rozgrzej łyżkę oleju i opiecz na nim mięso na średnim ogniu, po 2–3 minuty z każdej strony. Następnie przenieś patelnię z mięsem do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 170–180°C.

W międzyczasie ugotuj groszek na purée: wrzuć go do dużego garnka, zalej 500 ml osolonej wody i gotuj przez 3–5 minuty (ale nie dłużej, żeby się nie rozgotował).

Zanim się ugotuje, podsmaż cebulkę: rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przełóż podsmażoną cebulkę na kawałek ręcznika papierowego, który wypije nadmiar tłuszczu.

Do ugotowanego groszku dodaj miętę i letnie mleko. Zmiksuj blenderem na gładkie purée. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj 3 głębokie talerze lub miseczki. Za pomocą chochli nałóż do każdej z nich porcję purée, dodaj upieczone mięso pokrojone w plastry i posyp podsmażoną cebulką.

Nasza rada

My ozdobiliśmy każdą porcję świeżą miętą.