Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Kuskus z indykiem w sosie śmietanowym
Dodaj do ulubionych

Kuskus z indykiem w sosie śmietanowym

33 min 18 min Łatwe 3 porcje

Ekspresowe, a przy tym doskonałe: mięso z indyka w aromatycznym sosie śmietanowym, który wprost rozpływa się na języku. A do tego chrupkie brokuły. Pychota. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

593 kcal 39g białek 22g tłuszczów 53g węglowodanów

Składniki

kasza-kuskus, brokuly, cebula, mieso-z-indyka, oliwa-z-oliwek, tymianek, czosnek, smietana-sojowa, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Umyj brokuły i podziel je na różyczki.

Wlej do garnka odpowiednią ilość wody, zagotuj ją, wrzuć brokuły i gotuj przez ok.5 minut na średnim ogniu. Odcedź i odłóż.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Mięso z indyka pokrój na niewielkie kawałki.

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, a następnie wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją na średnim ogniu przez ok. 2 minuty.

Dodaj pokrojone mięso i tymianek, dopraw solą i pieprzem, smaż przez kolejnych 7 minut. Minutę przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty czosnek, który powinien nabrać złotawego koloru i nadać potrawie przyjemnego aromatu.

Podlej śmietaną sojową, dodaj podgotowane brokuły i podgrzewaj przez kolejne 3minuty.

Na zakończenie dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kuskusem.