Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Lemoniada rabarbarowa
Dodaj do ulubionych

Lemoniada rabarbarowa

30 min 15 min Łatwe 10 porcje

W końcu ładna pogoda! A jeżeli dopadnie Cię pragnienie, ugaś je czymś innym niż przesłodzonym napojem ze sklepu. Rabarbar to warzywo sezonowe, które już niedługo zniknie z półek i ogródków. A lemoniada z rabarbaru? Prosta w przygotowaniu, gotowa w mig i przepyszna.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

26 kcal 1g białek 0g tłuszczów 6g węglowodanów

Składniki

rabarbar, woda, miod, sok-z-cytryny

Sposób przygotowania

Rabarbar umyj, oczyść i pokrój w kostkę.

W garnku zagotuj wodę, wrzuć rabarbar i przykryj pokrywką.

Gotuj przez 15 minut do miękkości.

Następnie odcedź kompot przez sitko lub czystą ściereczkę, do uzyskanego płynu dodaj miód i sok z cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.

Przechowuj w lodówce. Lemoniadę możesz rozcieńczyć wodą gazowaną lub niegazowaną. My najczęściej stosujemy proporcję 1:1.