Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Makaron ryżowy z tofu

Makaron ryżowy z tofu

16 min 6 min Łatwe 4 porcje

Zrób sobie w domu Azję. Makaron ryżowy z wędzonym tofu w marynacie z octu jabłkowego to nie lada gratka dla Twoich kubków smakowych. To jednak nie koniec zalet tego przepisu: danie będzie gotowe w kilka minut.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

357 kcal 18g białek 12g tłuszczów 43g węglowodanów

Składniki

makaron-ryzowy, cytryna, miod, umeocet, oliwa-z-oliwek, tofu, marchewka, groszek, kolendra, chili, sol

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku (ok. 5–6 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Przygotuj marynatę.

Wymieszaj w dużej misce sok i skórkę z cytryny, miód, ocet umeboshi, oliwę i szczyptę soli.

Pokrój tofu w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce.

Tofu, tartą marchewkę i młody groszek wsyp do miski z marynatą i dobrze wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i chili. Podawaj z makaronem ryżowym.