Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Makaron ryżowy z wołowiną
Dodaj do ulubionych

Makaron ryżowy z wołowiną

40 min 15 min Średnie 2 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

527 kcal 31g białek 19g tłuszczów 53g węglowodanów

Składniki

wolowina, czosnek, imbir, skrobia-kukurydziana, olej-slonecznikowy, czerwona-papryka, cebula, makaron-ryzowy, sos-sojowy, miod, bulion-wolowy, dymka, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Pokrój mięso w cienkie paseczki. Przesyp je do miski, wymieszaj z czosnkiem, imbirem, skrobią i 1 łyżką oleju słonecznikowego. Dodaj sól i pieprz do smaku. Odstaw.

Przygotuj warzywa: usuń z papryki gniazda nasienne i pokrój ją w cienkie paseczki. Obierz cebulę i pokrój w plasterki.

Rozgrzej w garnku ok. 1–1,5 l wody na makaron. W międzyczasie przygotuj mięso (zob. niżej). Kiedy woda się zagotuje, osól ją, wrzuć makaron i gotuj na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle wystarczy kilka minut). Co chwilę sprawdzaj, czy makaron się nie rozgotował.

Na patelni nieprzywierającej rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju, a następnie wrzuć zamarynowane mięso. Smaż na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Mięso powinno ściąć się ze wszystkich stron.

Następnie dodaj pokrojoną paprykę i cebulę i smaż przez kolejne 3 minuty. Zmniejsz ogień na średni, dodaj sos sojowy, miód i bulion wołowy lub wodę, dobrze wymieszaj, przykryj i duś przez 2 minuty, aż wszystko zgęstnieje.

Podziel mięso z warzywami na dwie porcje, posyp posiekaną dymką i podawaj z makaronem ryżowym.