Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym
Dodaj do ulubionych

Makaron z kurczakiem i pesto szpinakowym

30 min 20 min Łatwe 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

602 kcal 37g białek 28g tłuszczów 62g węglowodanów

Składniki

mieso-z-kurczaka, szpinak, orzechy-laskowe, olej-slonecznikowy, parmezan, makaron-pelnoziarnisty, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładny czas gotowania zależy od kształtu makaronu i wynosi ok. 12–15 minut.

W międzyczasie oczyść mięso, pokrój je w kostkę i szybko podsmaż na 10 ml (ok. 1 łyżki) oleju słonecznikowego. Po 5 minutach smażenia na średnim ogniu odstaw patelnię.

Przygotuj pesto ze szpinaku: zmiksuj blenderemzblenduj na gładką masę szpinak, orzechy laskowe, resztę oleju i parmezan.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odcedź ugotowany makaron, wymieszaj go z pesto i kurczakiem.

Nasza rada

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do pesto 2 ząbki czosnku.