Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Makowiec z jabłkami
Dodaj do ulubionych

Makowiec z jabłkami

75 min 60 min Łatwe 16 porcje

Ten makowiec cieszy się sporym powodzeniem wśród naszych przyjaciół. Nie bez powodu mówi się, że w prostocie tkwi siła. To ciasto nie wymaga skomplikowanych przygotowań ani wymyślnych składników.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

120 kcal 5g białek 7g tłuszczów 9g węglowodanów

Składniki

jajko, mak, twarog, jablko, miod, domowy-proszek-do-pieczenia, ekstrakt-waniliowy, sol

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

Rozdziel wszystkie żółtka od białek.

Żółtka umieść w misce, dodaj mak, twaróg, jabłka, miód, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.

Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wmieszaj do ciasta.

Ciasto wlej do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 60 minut w temperaturze 160–170°C.

Przed podaniem pokrój na 16 równych kawałków.

Nasza rada

Podawaj z twarogiem słodzonym miodem.