Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Marchewkowa pasta do pieczywa

Marchewkowa pasta do pieczywa

30 min 20 min Łatwe 4 porcje

Na pewno znasz już marchewkową pastę do pieczywa. A gdyby tak użyć bogatej w smaku pieczonej marchewki? Delektuj się nią na domowym chlebie, przepis znajdziesz na naszej stronie.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

137 kcal 4g białek 10g tłuszczów 8g węglowodanów

Składniki

marchewka, oliwa-z-oliwek, twarog, sok-z-cytryny, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Marchew oczyść lub obierz i drobno pokrój.

Blachę pokryj papierem do pieczenia. Rozłóż marchewkę na blasze i skrop ją oliwą. Wymieszaj gołymi rękami, żeby dokładnie pokryć tłuszczem wszystkie kawałki.

Piecz przez 20–25 minut w temperaturze 180–190°C.

Upieczoną marchewkę zblenduj na gładką masę z twarogiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Nasza rada

Pastę podawaj z chlebem żytnim na zakwasie, udekoruj grubo posiekaną natką marchewki.